Forte finansierar forskning om inkomster och försörjningsmöjligheter för att främja en jämlik hälsa
En god hälsa och lång livslängd har ett tydligt samband med människors inkomster och försörjningsmöjligheter. De med låga inkomster har i genomsnitt sämre fysisk och psykisk hälsa än de med höga inkomster, både i Sverige och i andra länder. För att möta dessa utmaningar har Forte nu beviljat finansiering till flera projekt som på sikt ska främja ekonomisk trygghet och en mer jämlik hälsa, totalt cirka 33 miljoner kronor.
Utlysningen är kopplad till målområde 4 i det folkhälsopolitiska ramverket, som rör inkomster och försörjningsmöjligheter. Målområdet omfattar insatser som stärker människors möjligheter att påverka sin ekonomiska situation och generera inkomster, samt åtgärder som ger stöd när de ekonomiska resurserna inte räcker till.
Forskare ska undersöka skolmiljöns roll för ungas framtida hälsa
Ett av de beviljade forskningsprojekten leds av Tina Olsson, professor i socialt arbete vid Hälsohögskolan på Jönköping University. Projektet fokuserar på att undersöka hur olika sociala faktorer i skolan (så kallade sociala bestämningsfaktorer för hälsa) påverkar ungdomars framtid när det gäller jobb, inkomst och hälsa. Forskarna vill också ta reda på hur skolan i sig arbetar med dessa faktorer och om man kan göra något för att förbättra detta arbete, både från elevernas och skolpersonalens perspektiv.
– En stor del av hur elever utvecklar hälsosamma – eller ohälsosamma – vanor beror på skolans atmosfär och det stöd de får där. Skolan är en viktig arena där barn och unga tillbringar mycket tid, och den påverkar deras sätt att tänka kring hälsa och hur de tar hand om sig själva. Om skolan erbjuder stöd, goda relationer och en trygg miljö, så ökar chanserna att elever utvecklar bra hälsobeteenden som de bär med sig i livet, säger Tina.
Under en fyraårsperiod ska forskarna följa ungdomar för att analysera sambanden mellan skolklimat, akademiska prestationer, framtida sysselsättning och hälsa. En ny insats, en intervention, kommer också att utvecklas och testas för att förbättra skolmiljön och elevers hälsa. Målet är att skapa mer stödjande och jämlika lärandemiljöer.
– Det här projektet kan bidra till att förstå hur viktiga skolåren är, inte bara för utbildning utan också för hur man mår och klarar sig i livet. Genom att undersöka skolornas arbete med hälsa och välbefinnande och sedan testa nya metoder för att förbättra det, kan man förhoppningsvis skapa bättre skolmiljöer där fler elever kan må bra och lyckas i livet, avslutar Tina.
Alla beviljade projekt
Denna satsning syftar till att stärka kunskapen om hur styrning, lagstiftning, samordning och policyutveckling kan formas och genomföras för att skapa förbättrade förutsättningar för folkhälsan och det preventiva och hälsofrämjande arbetet.
Se en fullständig lista på alla beviljade ansökningar i utlysningen Inkomster och försörjningsmöjligheter för en god och jämlik hälsa 2024.